sign in with twitter

Нови безплатни паркинги в София и големите градове

В София вече има належаща нужда от допълнителни паркинги

Kонстатирал :

ЗаБългария

Район :

Големи градове,София

Категория :

Община

Дата : 04-април-2018

За пореден път имаме въпроси от наши съмишленици дали не може да се направи нещо с подобряване на условията за паркиране в София и други от най-големите градове на България.

Увеличението на броя на колите в София и останалите големи градове е неизбежно поради забогатяването на повече българи, които могат да си позволят закупуването и поддръжката на кола. Дори и при наличие на добър градски транспорт, хората искат да имат кола, която да използват за пътувания през уикендите в страната и чужбина. Няма как само да се разширяват платените зони и да се очаква това да реши проблема.

В София вече има нужда от допълнителни паркинги дори в кварталите, където хората се прибират, а не където са на работа през деня. Всички тези коли плащат значителни суми за общински данък всяка година и част от него трябва да отива и за създаване на допълнителни площи за паркиране (но не платени, както се случва обикновено), а безплатни такива. Не всички суми трябва да се разпределят само за поддръжка на улиците. Да не говорим, че един път направен безплатен паркинг, той изисква в пъти по-малко поддръжка от нормален път и инвестицията от общината се явява еднократна и за дълъг период.

Не е нормално най-големите инвеститори в България в безплатни паркинги за стотици и хиляди коли и то на централни места в градовете, да са големите търговски вериги и МОЛ-ове, като Кауфланд, Билла, ИКЕА, Метро, а общините само да разширяват зелена и синя зона и да глобяват неправилно паркиралите. А шофьорите паркират на неразрешени места в кварталите и при работните си места, поради липса на всякакви парко места.

Ясно е, че дори и планираните паркоместа по закон в новостроящи се сгради са в пъти по-малко от реалния брой автомобили на обитателите в тях.

За да се подобри цялостното положение с паркирането в София и останалите големи градове, съмишленици от общността предлагат на Софийска община и останалите общини да:

  1.  Да опишат свободните общински площи във всеки квартал, в централните зони и около бизнес зони, където ходят повече хора на работа.

  2.  Да се отделят такива площи специално за създаване на открити паркинги, а не всички свободни общински площи да се дават за жилищно и бизнес строителство.

  3.  Да се започне изграждане на прости, открити, на едно ниво и безплатни паркинги от типа на тези пред големите вериги, където хората да могат да паркират свободно.

Така дори човек да не може да паркира непосредствено пред блока си или офис сградата си, знае че има паркинг на 10 минути пеша, където спокойно може да си остави колата.

  -  Паркингите от този тип в кварталите могат да бъдат проверявани периодично и от полицейските патрули, особено ако са по-встрани от жилищни сгради.

  -  Да се направят напълно безплатни паркингите на метро станцииите, за да почнат да бъдат използвани масово.

Надяваме се Столична община ще обърне внимание на това искане, подкрепено от съмишлениците в общността „За България“, како и стотиците хиляди засегнати граждани.

Сигурни сме, че това ще повиши имиджа на всяка една община пред гражданите, а инвестицията и времето за изпълнение на тези паркинги са сравнително малки и ще дадат осезаем ефект.

 
    Към момента няма добавена нова информация.
  • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
  • Няма коментари.
    Популяризирайте вашия проблем, нека хората говорят за него и ще се изненадате колко много от тях ще се включат
DeniM
27 февруари,2013
1