sign in with twitter

Промяна данъка на автомобилите спрямо годината и вредните емисии

Данъка на колите да се адаптира към новите реалности.

Kонстатирал :

ЗаБългария

Район :

София,И другите градове

Категория :

Община

Дата : 03-април-2018

Почти всяка западна държава стимулира гражданите си да купуват и ползват по нови автомобили, като определя по-ниски данъци за нови автомобили, докато в България това не е така.

Ако критериите за определяне на данъка е логично да са замърсяването от двигателя на автомобила и колко амортизира пътната мрежа, то конските сили и обема на двигателя и заложените граници понастоящем не отговарят на реалността. Истината е, че нов автомобил с двигател 150 конски сили ползва такива технлогии, че е по-икономичен от автомобил на 15 години с 75 конски сили .

Не е нормално автомобил на 25 години със 75 к.с. и разход 10л./100км. да плаща данък 30 левa, а автомобил на 3 години със 140 к.с. да плаща 400-500 лева при разход на гориво между 5-8л/100км.

Съвсем друг въпрос е, че вече производителите на автомобили изваждат от малки двигатели голяма мощност в конски сили и заложените граници при определяне на данъка не отговарят на новите реалности.

Предложенията на съмишлениците в общността „За България“ са:

1.  Да се повишат минималните конски сили за различните нива на данък.

2.  Да се понижи рязко данъка за коли до 5 години и да се увеличи данъка за коли над 10 години.

3.  Да се смени целия процес на определяне на данъка, като се заложат нови критерии и се премахнат настоящите. Кои и защо:

  -  Смесен разход на гориво по данни на производителя с коефициент на завишение за коли над 5 и 10 години – смесеният разход е реалния показател, който показва замърсяването от превозното средство, а не просто обема на двигателя и конските сили. Хибридните автомобили например имат голям мощност, а замърсяват най-малко;

  -  Тегло на преовзното средство по талон – колкото по-тежко е превозното средство, толкова повече уврежда пътната мрежа и толкова по-голям данък трябва да плаща.

Очакваме вашата подкрепа, ако заставате зад този проблем.

 
    Към момента няма добавена нова информация.
  • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
  • Няма коментари.
    Популяризирайте вашия проблем, нека хората говорят за него и ще се изненадате колко много от тях ще се включат
Предложеният проблем все още има подкрепата само на създателя си. Подкрепяйте го активно - промяната зависи и от нас!